Kvinder og Covid-19

Canva - Woman in Face Mask Having Video Call

Derfor går Covid19 krisen ekstra hårdt ud over kvinderne i USA

Eksperter bekræfter igen og igen lige nu, at under denne Covid19 pandemi, bærer amerikanske kvinder hovedparten af den økonomiske byrde. De er simpelthen mere udsatte i kraft af deres økonomiske afsæt og professioner. Hvordan hænger det sammen? Det er flere gode grunde til:

  • Lønforskelle

Lønforskellen mellem kønnene eksisterede inden covid19, men nu er det slået fast, at denne pandemi overbelaster kvinder mere og frem for alt øger den uligheden i landet. I USA tjener en kvinde i gennemsnit 82 cent for hver dollar, en mand tjener. Lønforskellen er endnu større for latinas, indfødte og afroamerikanske kvinder. Selv på områder som f.eks. sygeplejersker, hvor hovedparten er kvinder, tjener de stadig mindre.

  • Opsparing

Den mindre løn har ikke kun betydning den enkelte måned, men smitter i høj grad af på fremtiden og i krisetider som denne. En gennemsnitlig kvinde taber årligt ca. DKK 70.000 på at være kvinde og ikke mand, og det vokser på bare 40 år til ca. DKK 2.800.000. Denne manglende indkomst påvirker opsparingerne, hvor amerikanske kvinder i gennemsnit har 30% færre penge i opsparing end mænd.

  • Branche

Kvinderne dominerer typisk i de brancher, der har været nødt til at fyre mange medarbejdere. Administration, service, salg og restauration har især fået markante slag i krisen. Og netop disse jobs kan ikke klares hjemmefra.

  • Ved frontlinjen

Kvinderne arbejder i høj grad ved frontlinjen af Covid19 pandemien. Sygeplejersker, læger, sundhedspersonale i ældreplejen og på omsorgssteder generelt.

  • Afskedigelser

Selvom krisen går hårdt ud over både mænd og kvinder, er det påvist, at kvinder generelt har tendens til at blive afskediget oftere end mænd, og derudover, at afroamerikanske og latinamerikanske kvinder er tilbøjelige til at blive afskediget oftere end deres hvide kolleger på arbejdet.

  • Skåret i arbejdstid

Mange kvinder er pludselig tvunget til at reducere timer, tage orlov eller sige deres  job op for at være i stand til at passe børn og ældre familiemedlemmer. Især skolelukningerne har medført, at et stigende antal kvinder må blive hjemme, fordi meget af ansvaret for børnepasning stadig tilfalder dem. En undersøgelse, der blev foretaget under denne pandemi viser, at 45% af kvinderne har skåret i deres arbejdstid eller er blevet afskediget, sammenlignet med 35% af mændene.

  • Lavtlønnede

Da et flertal af lavtlønnede og deltidsansatte er kvinder, betyder det mindre adgang til lønnet orlov, sygedage, sociale ydelser og opsparing. Derfor er de også mindre økonomisk polstrede til at stå imod denne Covid19 krise og ekstra sårbare, hvis krisen trækker ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *