Skadestuen

Amerikanske kvinder rettigheder

En dag, mens jeg stadig bor i Atlanta, banker det hårdt og insisterende på døren. Udenfor står vores unge nabo med hans spædbarn grædende på armen. Faren har i et splitsekund ladet babyen ligge på bordet, mens han gjorde autostolen klar og på få sekunder ruller babyen rundt og ender på gulvet. Bump. Høj gråd. Nu står han dér i vores døråbning i vild panik, og da hans kone ikke er hjemme, er han i tvivl om, hvad han skal gøre.

“Rolig”, siger vi i munden på hinanden.

“Det har vi alle sammen prøvet.”

Babyen ser grådkvalt men fin ud, og vi bliver hurtigt enige om, at et smut på skadestuen nok alligevel vil være en god idé.

“Bare for at være på den sikre side,” konstaterer danskerne overskudsagtigt.

Hvad danskerne ikke havde taget højde for er, at den slags koster i USA. Meget. Vores naboer ender med at betale $5000 for dét besøg. Dels fordi en skadestue per definition koster meget mere end et almindeligt lægebesøg, og dels fordi det omhandler et spædbarn. Små børn kategoriseres højest prioritet og dén slags koster. På trods af, at der ikke var noget galt med barnet, og på trods af en god sundhedsforsikring, så ender de med at betale over 30.000 danske kroner for eksaminationen. Forældrene selv er ikke overraskede over den slags betaling. Det er vi derimod, og sender øjeblikkeligt venlige tanker til det danske sundhedssystem, hvor vi aldrig har betalt en krone for forskellige skadestue og lægebesøg.

Det koster i det hele taget meget at være familie i USA. Sundhedssystemet er en jungle, og når vi sætter børn ind i ligningen går det helt i sort for en dansker som jeg. Uoverskueligheden og kompleksiteten er noget, de stærke mødre viser sig at være i stand til at overkomme, og de mindre stærke, mister modet på. Når jeg spørger amerikanske mødre, hvordan de kan finde hoved og hale i systemet er den korte svar, at det kan de heller ikke. De overlever i det fra gang til gang.

Endnu engang bliver jeg bekræftet i, at det er dyrt at have børn i USA og at det på mange måder er tilrettelagt de ressourcestærke kvinder. Er du ikke det, er der en hel del, der med lethed går din (og dit barns) næse forbi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *